SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 131 >>

DEVAM: 51. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in Abdest Alış Şekli

 

حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا وَكِيعٌ حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ صَالِحٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عَقِيلٍ عَنْ الرُّبَيِّعِ بِنْتِ مُعَوِّذٍ ابْنِ عَفْرَاءَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَوَضَّأَ فَأَدْخَلَ إِصْبَعَيْهِ فِي حُجْرَيْ أُذُنَيْهِ

 

.er-Rubeyyi' bint-i Muavviz b. Afra'nın rivayet ettiğine göre; "RasuI-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) abdest almış iki (şehadet) parmağını kulak deliklerine sokmuştur."

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, tahare; İbn. Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Metinde geçen ...َ kelimesinin başında atıf harfi bulunmasından "edhaie" kelimesinden önce bir gizli kelime bulunduğu ve (...) kelimesinin de bu gizli kelime üzerine atfedildiği anlaşılıyor. Bu hadis üzerinde açıklama yapan hadis alimlerinin tesbitine göre bu gizli kelimenin "başını meshetti" anlamına gelen (...) olması gerekiyor. Bu tesbite göre mana şöyle oluyor: "Rasulullah (s.a.v.) abdest aldı ve başını meshetti. Sonra sıra ile kulaklarına gelince iki parmağını kulak deliklerine soktu." iki parmaktan maksat ise şehadet parmaklarının uçlarıdır.

 

Mirkat'ta açıklandığı üzere Rafii, bu konuda şunları söylemektedir: "Abdest organlarından sağ organların sol'dan önce yıkanması, el ve ayaklarda olduğu gibi ikisini birden yıkamanın mümkün olmadığı organlardandır. Kulakların ise ikisini bir anda meshetmek mümkün olduğundan sağ kulağı soldan önce meshetmek diğer çift organlarda olduğu gibi müstehap değildir. Çünkü, bunların ikisini birden meshetmek kolayca mümkündür."

 

Netice olarak bu hadisten abdest alırken başı meshettikten sonra şehadet parmaklarıyla kulak deliklerinin meshedilmesi caiz olduğu anlaşılmaktadır.

 

Kulakları meshetmek konusunda İbn abidin şöyle diyor: "Kulaklardan maksat, içleridir. Kulak içleri şehadet parmaklarının içleriyle dışları da baş parmakların dışlarıyla mesh edilir."